Noi norme UEFA în materie de licențiere crează haos în fotbalul românesc. Cinci echipe care au evoluat în sezonul trecut în Liga I n-au primit licență, însă trei erau retrogradate deja pe plan sportiv: Victoria Brănești, Unirea Urziceni și Universitatea Craiova.
Astfel, Liga I se poate prezenta în sezonul următor în formula cu 16 echipe, 17 echipe (n.r. dacă Sportul va fi menținută în prima ligă) sau 18 (în acest caz, trebuie să se decidă care sunt criteriile după care se va acorda acest loc)
Însă Poli Timișoara și Gloria Bistrița au primit cea mai grea lovitură. Bănățenii sunt amenințați chiar cu retrogradarea în liga a treia. Conform lui Viorel Duru, directorul de Licențiere din cadrul FRF, începând din acest an, și echipele din Liga a II-a au nevoie de licență.
Totuși, în sezonul 2011-2012 nu se va ține cont de datoriile la bugetul de stat, ci numai de cele către alte cluburi. Iar aici Poli are serioase probleme, deoarece figurează cu restanțe față de Benfica Lisabona, astfel că există riscul să fie trimisă direct în Liga a III-a.
Duru mai spune că decizia luată astăzi, în baza regulamentelor actuale, nu poate fi întoarsă de nicio autoritate sportivă, nici măcar de TAS. Lasă însă o portiță. Comitetul Executiv ar putea introduce în regulament o prevedere prin care un club de fotbal poate evolua în Liga I fără licență, fără să aibă însă drept de joc în Europa.
În momentul de față, o asemenea prevedere este inclusă în regulamentul de licențiere pentru liga a doua. Practic, Gloria Bistrița și Poli Timișoara ar putea rămâne în Liga I și în anul următor, însă totul ține de Comitetul Executiv, care se va reuni joi.
„UEFA a stat cu ochii pe Timișoara în acest timp, pentru că a existat această divizare. Poli trebuia să facă dovada că n-a făcut această divizare cu scopul de a nu șterge datorii. N-a putut s-o facă. Decizia luată astăzi nu poate fi contestată nicăieri, nici măcar la TAS.
În momentul de față, cinci echipe din Liga I n-au primit licența: Timișoara, Gloria Bistrița, Universitatea Craiova, Victoria Brănești și Unirea Urziceni. Sunt 16 echipe care au licență pentru Liga I, cu excepția Sportului, care a retrogradat. Se poate decide ca Liga I să aibă 16 echipe în Liga I, 17-dacă este acceptată și Sportul sau 18, dar încă nu se știe cine va ocupa acest loc.
Începând cu sezonul 2011-2012, licența este obligatorie și pentru Liga a II-a. În condițiile actuale, echipele care n-au primit licențe pentru Liga I trebuie să solicite licența pentru liga secundă. Unirea n-a cerut asta. Regulile sunt altele, dar trebuie să se facă dovada că nu sunt datorii către alte cluburi (n.r. Timișoara figurează cu datorii la Benfica). A fost un șoc pentru toate cluburile când s-au introdus cerințele de licență pentru liga secundă.
Am regrete, eu cunosc foarte bine cum a crescut acest club. Din păcate, o problemă de management a dus la această decizie. Sunt probleme peste tot, dar alte cluburi au încercat să și le rezolve. Este vina celor care au condus Timișoara, am și dovezi. Nu trebuia să se facă această divizare, pentru că toți știau că UEFA interzice asta.
La Comitetul Executiv nu există nicio șansă ca decizia să fie întoarsă, pentru că în acest moment nu există nicio prevedere în regulament. Doar pentru liga secundă există o asemenea prevedere, sunt niște condiții în care poți juca și fără licență. Dar Comitetul Executiv are puterea să dea o asemenea prevedere”, a declarat Viorel Duru la Fanatik Show.
Haosul din fotbalul românesc, creat în jurul licențierilor, este de fapt rezultatul unei politici declanșate de UEFA, Legea Fair-Play-ului Financiar. Conform acesteia, cluburile trebuie să se autofinanțeze și nu mai au voie să aibă datorii.
Adoptarea ei se face treptat, termenul final fiind 2015. Până atunci, toate cluburile profesioniste sunt obligate să funcționeze după astfel de norme. Astfel, nu este exclus ca și în următorii doi ani UEFA să decidă clasamentul în Liga I.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER